EXPOSICIÓ DE PECES DE TERRISSA DEL FONS DEL MUSEU DE CERÀMICA DE L'AMETLLA DE MAR. CÀNTERS PER A L'AIGUA



Del 6 de novembre de 2015 al 10 de gener de 2016, el Museu Terracota (baixos de l’Ajuntament de la Galera) acollirà una exposició de cànters de terrissa, utilitzats, tradicionalment, per a contenir  i guardar aigua.

Aquesta exposició serà possible gràcies a la col·laboració de l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar i el Museu de Ceràmica que ens cedirà les peces. Col·laboració que vam encetar l’any 2014, quan commemoràvem els 10 anys del nostre centre i vam organitzar una exposició dedicada als cànters decorats amb pigments naturals, en aquell moment ja vam comptar amb fons del Museu de Ceràmica de l’Ametlla per fer-la possible.
Després d’aquella iniciativa vam pensar que fora bo, i si li semblava bé a l’Ajuntament i Museu de Ceràmica de l’Ametlla, que van dir que sí de seguida,  un cop a l’any, al nostre centre, i, a l’espai on acollim habitualment les exposicions de caràcter temporal de diferents disciplines artístiques: pintura, escultura, fotografia, ceràmica artística, etc. dedicar una exposició a la terrissa tradicional, comptant amb el fons del Museu de Ceràmica de l’Ametlla de Mar que és extens i hi estan representades totes les tipologies de terrissa (ús domèstic, agrícola, aigua, decoració, etc.) de les Terres de l’Ebre, Catalunya, l’Estat espanyol i fins tot, algunes de Portugal i el Marroc.

Amb aquesta exposició dedicada al cànter (càntir, gàrgola, etc. a altres indrets de Catalunya) per a contenir  i guardar aigua, iniciem un seguit d’exposicions dedicades als atuells de terrissa, que com els que ocupen la sala permanent del nostre centre dedicada a la terrissa de la Galera, van estar presents a la vida quotidiana perquè eren totalment útils i necessaris, fins que als anys 50-60 del segle XX comencen a deixar-ho de ser, perquè apareix l’aigua corrent a les cases i no cal anar-la a buscar a la font amb el cànter, la nevera que manté l’aigua fresca i no cal la marraixa (el botijo en castellà), el plàstic molt més econòmic i pràctic, etc.  Tot aquell conjunt d’atuells que elaboraven a la Galera, i altres indrets de les Terres de l’Ebre (Miravet, Tivenys, Benissanet, Ginestar, etc.) a Catalunya i a l’Estat espanyol, els canterers, terrissers o alfareros, perden el seu ús, deixen de ser necessaris i això fa també que, malauradament, molts centres terrissers es vagin extingint.

La tasca del Museu Terracota des d’un bon principi ha estat difondre, conservar, valorar i preservar el patrimoni cultural vinculat als canterers de la Galera i això ho fem a través de l’espai permanent, les visites guiades al mateix centre i a la única terrisseria en actiu a la Galera i a la comarca del Montsià amb demostració del Mestre artesà terrisser, el dossier didàctic per a les escoles de primària, el treball constant de recerca i investigació, xerrades, etc. ara però, i, gràcies al fons del Museu de Ceràmica de l’Ametlla de Mar,  podrem anar més enllà, donant a conèixer les formes i característiques de les mateixes tipologies que elaboraven els canteres de la Galera però elaborades a altres centres terrissers de les Terres de l’Ebre, Catalunya i l’Estat espanyol.

Tot plegat enriquirà enormement el nostre discurs museogràfic i constatarà encara més, si cap, la importància del nostre extraordinari llegat terrisser.

Us recordem que l’horari del Museu Terracota és: dimecres a divendres, de 9’30 a 13’30 hores; dissabtes, diumenges i festius de 12’00 a 14’00 hores.

Més informació i visites concertades fora d’aquest horari:
977 71 83 39

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada