A LA
CUINA : atuell, peça,...
Gerra de
taula
Atuell de
terrissa, per servir l’aigua o el vi a la taula.
Càntir
d'oli
Atuell per
transportar i conservar l'oli. N’hi havien de diferents capacitats, el més
petit es feia servir també de setrill.
Setrill
Atuell
per conservar, transportar i servir l'oli. Segons la mida podien ser per tenir
oli al rebost, a la cuina o bé a taula.( utilitats semblants al càntir d'oli)
Estalvi
d'oli
Recollidor d´oli
Peça de recollida
de l'oli. Es col·loca sota del setrill i/o la sitra i/o del càntir d'oli.
Vinagrera
Peça
semblant al setrill i també al càntir d'oli. Per guardar i fer servir el vinagre,
a més d´altres líquids.
Sitra
Atuell
baix i ample amb bec per contenir oli.
Porró
Atuell
per beure vi a galet. Va ser substituït per el porró de vidre.
(veure el llibre “El Porró” Joan Amades)
Gàrgola
de bec
Cantereta
petita, amb bec a la boca i per beure aigua. Es podia fer servir també al camp.
Gàrgola
de rall
Cantereta petita per beure aigua (també al camp).
El rall (la reixeta) servia com colador per evitar la brutícia entrés a l´interior de l´atuell.
Cantereta petita per beure aigua (també al camp).
El rall (la reixeta) servia com colador per evitar la brutícia entrés a l´interior de l´atuell.
Text i fotografies:
Jesús Jiménez Salmerón. Novembre 2013
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada